Başarılı bir kariyer çizen Hacktivist isim By Root ile yaptığımız röportajımızı okurlarımıza sunuyoruz.

Merhaba By Root, LH olarak Sohbet teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Merhaba, LH okuyucuları ve ekibi ben teşekkür ederim bana vakit ayırıp benimle sohbet ettiğiniz için.

Bize kendinizden bahseder misiniz? By Root Kimdir?

By.Root nicki 2014-2015 senesin de server rootlarkan aklıma gelen bir isimdi. İlk olarak Skype hack grupların da ilk nickimi “bayroot” olarak kullandım sonra herkes bana “ByRoot” demeye başladı o gün bugündür kullanıyorum nickimi. PowerHack, SpyHackerz, İmhatimi, Fatalz gibi birçok forum da üyeliğim bulunmaktadır. Eskiden sunucu geçmek çok basitti sunucuyu bypasslayıp oradan da root yetkisi veriyordunuz sonra back door atayıp istediğimiz zaman sunuculara giriyorduk.

Günümüzde Türk hack kavramı ne boyutta ?

Maalesef çok kötü durum da. Haberlere çıkmak için sahte icraatlar yapıyorlar. Ülkemiz de “Subdomain Takeover” veya “Ddos attack” yaparak medyaya çıkabiliyorsunuz. Sub domain takeover yapanlarla soruyorum ne verisi elde ettin veya bir ispatın var mı diye susup kalıyorlar. Sahte icraatlar yaparak bilmeyen bir insanın gözünü boyayabilirsiniz ancak bu hobiyi veya işi senelerdir yapanlar için gülünç bir duruma düşüyorlar.

Hacktivist olarak görüyoruz sizi.. Hedefleriniz nedir? Amaçlarınız nedir?

Hedefim sahtecilikten uzak ve kendime dürüst olmaktır. Kendimi sahte icraatlarla oyalamak yerine gerçek açıklarla uğraşmakla vakit geçirmeyi tercih ediyorum ve kendimi geliştirmek için çabalıyorum. Amacım her sistemin açığı olacağını ispatlamak ve öyle boş beleş işlerde olmadığımı ispatlamaktır.

Hack forum günümüz Türkiyesinde bitmiş durumda. Yabancı hack forumlar artık hack ten uzak, script kiddie ve illegal bir çizgi de. Buna benzer Türk hack forumları da mağlum yasalardan dolayı sosyal medya içeriklerinde. Yine içlerinde illegal iceriklere yer veren de var, vermeyen de var. Bu durum nereye gider?

Bence devletin yaptığı baskılara dayanamayıp boyun eğildikce bu düzen hep böyle gidecektir. Yurtdışı haberleri takip ediyorsanız en ünlü hack ve data forumu raidforums.com’un yetkililerin yakalanıp gözaltına alındı hatta web siteleri FBI tarafından el konulmuştu. Anlatmak istediğim birçok kişi hapisten korktuğu için ve bu tarz yakalanma haberlerinden dolayı hack forumlarından uzak duruyorlar. Önceden Türk hack forumlarında Türk siteleri uyarılırdı şu an Türk sitesini hacklemeyi bırak uyarsan bile adminler tarafından uyarılıyorsunuz hatta paylaşmanıza müsade edilmiyor çünkü şikayet edilmekten ve mahkemelik olmaktan korkuyorlar. Hack kültürünün amacı kişiye göre değişse de aslında protesto etmek amacıyla bir yerlere sızmaktır hatta mevcut iktidarlara baş koymaktır ama maalesef bu kültürün yavaş yavaş yok olmasını izliyoruz ve artık bu kültür para kazanmak için yapılan bir işe dönüştü. Önceden hack forumları kendini kanıtlamak için kendine bir saldırgan belirler ve karşı tarafa saldırı yaparlardı hatta ifşalar ve İndex atarlardı şimdi ise bu tarz saldırılar yapılsa da eskiye göre hiç yok gibi bir şey.

Neyse ki bu durum herkesin bilincinde. Bilincinde olmayanlara ise farkına varırlar. Şuan Hacktivizm.org ta bulunuyorsunuz. Sizden başka saldırı yapan yok. Bu durumdan rahatsız olmuyor musunuz?

Üzülerek söylüyorum ki rahatsız oluyorum. Ben ve birkaç kişi haricin de hack yapan yok bu da hack işlerinden elini ayağını çekenlerin artığını ve bilgi eksikliğini gözler önüne seriyor.

Ziya koltuğa yapışmış.

😀

Sormadığımız veya sizin söylemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Çok teşekkürler, ben birkaç bir şey söylemek istiyorum. Türkiye de bir şeylerin gelişmesini istiyorsak yenilikleri kabul edip üstüne de ben ne ekleyebilirim diye düşünmemiz gerekiyor. Web sitesini hacklerken oraya Telegram adresimi de ekliyorum oradan indeximi gören yetkililer ve hack ile uğraşanlardan güzel mesajlar atıyorlar ve nasıl yaptın bana da anlatır mısın dediklerin de hiç düşünmeden anlatıyorum. Çok ciddi paralar teklif edildi ve kabul etmedim çünkü bu benim için bir iş değil hobi.

Örnek bir tutum bu. Bazı soruları sormadık, Türk siteleri hacklenme durumları, zarar verme, bunu ego olarak yapanlar, adlarını öne çıkarmalar, lamerler, bunlara girmedik ama iyi ki girmedik. Şuan net soru cevap oldu. Teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim ❤

LH hakkında neler söylemek istersiniz?

LamerHaberi günlük takip ederek severek okuduğum bir hack haber sayfası. Çok hızlı ve güncel haberler yapıyorsunuz. Türkiye’de hack’in nereye gittiğini yaptığınız haberlerle anlıyorum. LH haricinde Hacknews ve BYH.News’i de takip ediyor ve hepsini okuyorum. Yurtdışında ki haberleri de es geçmiyorum.

Düşünceleriniz için teşekkür ederiz, size de başarılar dileriz. Keyifli bir sohbet oldu.

Çok teşekkürler ❤ LH