Kredi kartınızın başkası tarafından ele geçirilip kullanıldığı ya da farklı şekilde dolandırıldığınızı fark ederseniz; ilk yapmanız gereken kartı almış olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerine ulaşmalı ve bu durumu bildirmelisiniz.  Bu görüşmede ilk yapacağınız “kartın kullanıma kapatılması talebi” olmalıdır. Böylede daha fazla zarar uğramanız engellenmiş olacaktır. 

Bankaya Harcama itirazı kaç gün içinde yapılır?

Bu süre işlem tipi ve itiraz nedenine göre değişmektedir. En az süre 30 gün iken; bazı durumlarda bu süre 180 güne kadar çıkmaktadır. Dolayısıyla ilk 30 gün içinde itirazda bulunmanız menfaatinize olacaktır. İşlem itirazlarınızı bankanıza ait şubelerden veya bankanızın internet sitesinde yer alan harcama itiraz formunu doldurarak yapabilirsiniz.

Kredi Kartı Dolandırıcılığında Mahkemeye Başvuru Yapılmalı mı?

Öncelikle böyle bir durumla karşılatığınız zaman, kredi kartınızın başkası tarafından ele geçirilip kullanıldığını fark ettiğiniz zaman bu durumu hemen Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurarak mağduriyet durumunu kanıtlayan sebepler ve delillerle beraber suçlu tarafa dava açmak için başvuruda bulunabilirsiniz.Türk Ceza Kanuna göre; banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçunun cezası, “başkasına ait bir banka veya kredi kartının izinsiz kullanılması suretiyle yarar sağlama suçu” olarak tanımlanır. Ve TCK md.245/1 ‘e göre cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Eğer bu suça başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üretmek, satmak, devretmek, satın almak veya kabul etmek suçu da eklenirse TCK md.245/2 devreye girer. Ve cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasına yükselir. Suçun nev’i “sahte bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlama” olarak youmlanırsa TCK md.245/3 devreye girer. Ve suçun cezası 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezası olarak değerlendirilir.  

Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu savcılık tarafından resen soruşturulur

Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu işlendği zaman bu suç uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. Bu suç, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur.