Mozilla Firefox şimdi, kullanıcı testi için çok beklenen site izolasyon özelliğini sunmayı planlıyor. Kullanıcılar şu anda bu özelliği Nightly yapıları ile deneyimleyebilir.

Firefox Site İzolasyon Özelliği Mozilla nihayet Firefox Nightly’nin site izolasyonunu test etmek için geliştirdi. Bu özellik, kullanıcıları siteler arası veri sızıntılarından korumada önemli bir rol oynar.

Mozilla, Google Chrome’daki başarısının ardından ilk olarak 2018’de kullanmaya başladı. Google, bu özelliği CPU’ları etkileyen Spectre güvenlik açığı için bir geçici çözüm olarak tanıttı .

Ardından, 2019’da Mozilla, Project Fission kapsamında Firefox için benzer bir özellik geliştirme kararını açıkladı . “Site İzolasyonu” nu açıklayan Mozilla,

Site İzolasyonu, büyük güvenlik hataları sınıfları durumunda ek koruma sağlayan bir güvenlik özelliğidir. Site İzolasyonu, web sayfalarını ve web çerçevelerini güvenli bir şekilde korumalı alan oluşturur, bunları birbirinden izole eder ve Firefox güvenliğini daha da güçlendirir.

Basit bir deyişle, bu özellik, kötü amaçlı web sitelerinin tarayıcıda veri sızıntısına neden olabilecek düzeltilmemiş hatalardan yararlanmasını engeller. Site İzolasyonu ile tarayıcı her web sitesini ayrı bir işlem olarak çalıştırır. (Aksi takdirde, bir tarayıcıda açılan tüm web siteleri tek bir işlem olarak çalışır.)

Bu nedenle, ayrı işlemler nedeniyle tarayıcı, bir düşmanın diğer sitelerin verilerine erişmek için yararlanabileceği siteler arası etkileşimi önler. Sıradaki ne? Site izolasyonu tarayıcı güvenliğini artıracak olsa da, şu anda önemli bir sorunu var – aşırı bellek kullanımı. Ayrı işlemler nedeniyle, Firefox büyük olasılıkla daha fazla bellek tüketecektir. Oysa şu anda bu özellikte başka hatalar da var. Yine de, geliştiriciler tüm bu sorunları son sürümden önce çözmek için çalışıyorlar.

Şimdilik, kullanıcılar bu özelliği aşağıdaki adımları takip ederek Firefox Nightly’de test edebilir.

1. about: config’de “fission.autostart” ve “gfx.webrender.all” tercihlerini “true” olarak ayarlayın. Diğer “fission. *” Veya “gfx.webrender. *” Tercihlerini DÜZENLEMEYİN. 2. Nightly’yi yeniden başlatın.
 

Etkinleştirildiğinde, kullanıcı fareyi bir sekmenin üzerine getirdiğinde tarayıcı işlem kimliğiyle birlikte bir “[F]” gösterecektir. Bu işaretin görünümü, site izolasyon özelliğinin aktif olarak çalıştığını gösterir. Oysa görünmemesi, site izolasyonunun devre dışı bırakıldığı anlamına gelir.

Kaynakça

https://latesthackingnews.com/2020/10/25/firefox-brings-site-isolation-feature-for-testing-in-nightly-builds/