Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde oluşturulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Türkiye’ye yönelik siber saldırıları anlık tespit ederek engelliyor.

Son yıllarda siber suçların işlenmesinde muazzam bir artış söz konusu. Bu durumun temel nedeni herşeyin dijital ortama aktarılması. Günümüzde internet üzerinden işlem yapmayan kullanıcı sayısı yok denecek kadar az. Artık insanlar fatura ödemeleri, havale, kurum başvuruları, ceza ödemeleri, çeşitli sorgulamalar ve çeşitli kayıtlar gibi pek çok işlemleri  internet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla bu durum da kişisel bilgilerin istemediğimiz kişilerin eline geçmesini kolaylaştırıyor.

“Siber güvenliğin sağlanması vazgeçilmez hale geldi”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, siber saldırıların son yıllarda daha da önem kazandığını, Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitik konumun da etkisiyle siber güvenliğinin sağlanmasının vazgeçilmez hale geldiğini söyledi.

Bugünün dünyasında bütün işlemlerin bilgisayarlardan ve mobil cihazlar üzerinden yapıldığına işaret eden Sayan, söz konusu cihazları kullanırken oluşturulan konfor alanında tehditlerle de karşı karşıya kalındığını anlattı.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bir yandan kendi bünyesindeki siber uzmanlar ile çalışmaya devam ederken, diğer yandan da 1300 kurum ve kuruluşta da ekipler kuruldu. Bu şekilde bakıldığında USOM bugün itibariyle 3909 Siber Güvenlik Uzmanı ile siber tehdit istihbaratını paylaşan bir yapıyı oluşturmuş durumda.

USOM’un en önemli yanlarından birisi de tamamen yerli imkanlar kullanılarak oluşturulması. Alt yapıdan yazılıma kadar her unsura yerliliğe özellikle dikkat edilmiş. Bu bağlamda Türk Mühendisler tarafından geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga gibi siber güvenlik yazılımları ile iletişimden, savunmaya, sağlıktan, ekonomiye kadar pek çok alanda güvenliği sağlamak için çalışıyorlar.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiyenin-siber-saldirilari-onleme-merkezi-kapilarini-aaya-acti/1727981