2020 için geri sayımın başladığı şu günlerde, yılın en büyük ikinci veri skandalı ortaya çıktı. İnternet üzerinden yayın yapan haber sitesi ZDNet tarafından paylaşılan bilgiler, 463.378 adet Türk kullanıcılarına ait kredi kartı bilgisinin çalınıp, bir kart mağazasında satışa sunulduğunu ortaya çıkardı.

Güvenlik şirketi Group-IB yetkililerinin ZDNet’e yaptığı açıklamaya göre, Türk kullanıcıların kredi kartı bilgileri 28 Ekim ile 27 Kasım arasında 30.000 + 30.000 + 190.000 + 250.000 büyüklüğündeki dört parti şeklinde sızdırıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan şirket yetkilileri, Türkiye’den kredi kartı sızıntısına pek rastamadıklarını ve bu olayın, Türkiye’deki kredi kartlarıyla ilgili son 12 ayda yaşanan en büyük veri sızıntısı olduğunu aktardılar.

Çok çeşitli kart türleri ve veren bankalar, verinin, tek bir bankanın saldırıya uğramış sistemi yerine ödemeleri yöneten bir kaynaktan geldiğini gösteriyor. E-postaların ve telefon numaralarının varlığı, otomatik olarak bu bilgilerin ATM’lere veya PoS cihazlarına takılan kayma cihazlarından alındığını dışlar.

Üst düzey banka yetkilileri ile temasa geçen Sözcü de bu iddiaları doğrulamış. Türk kurum ya da kuruluşlardan herhangi bir açıklama gelmezken, yaşanan veri sızıntısının Hindistan’daki 1.3 milyon kredi kartı sızıntısından sonraki en büyük veri skandalı olduğu dile getiriliyor.

Kaynak: zdnet