Statista’ya göre bugün her yaştan çok sayıda insan video oyunları oynuyor; dünyadaki 7,5 milyar insanın yaklaşık 2,5 milyarı.

Gelişen teknoloji sayesinde video oyunları hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ancak oyun endüstrisi de siber suçlular için kazançlı bir hedef haline geldi. Video oyunlarını hedefleyen ve sayısı sürekli artan ödülleri daha derine inelim ve bunlardan nasıl kaçınacağımızı keşfedelim.

Siber Tehditler Video Oyunlarını Hedefliyor

Bugün internette bulunan büyüyen sektörler arasında, çevrimiçi oyun kesinlikle mükemmel durumda. İlgili şirketlerin şikayet edecek bir şeyleri olmasa da, artan sayıda oyuncu giderek daha fazla çevrimiçi dolandırıcılığa maruz kalıyor . 

Oyuncu sayısındaki artış, çok çeşitli para kazanma saldırıları ve sektördeki büyük meblağlar, oyuncuların kötü niyetli bilgisayar korsanları için çekici hedefler olmasının birçok nedeninden sadece birkaçı.

Çevrimiçi Oyunların Büyümesi ve Riskleri

Son tecrit döneminde, izolasyon ve kaygı genellikle baskın duygular olmuştur. Yeni çevrimiçi toplulukların yükselişinin , anlık iletişim popülaritesinin artmasının ve diğer alternatif sosyal etkileşim yöntemlerinin nedeni buydu . Bunlar binlerce yeni oyun hesabının ortaya çıkmasında önemli etkenler olmuştur.

Dünyada Her Üç Kişiden Biri Video Oyunları Oynuyor

Statista’ya göre bugün her yaştan çok sayıda insan, dünyadaki 7,5 milyar insanın yaklaşık 2,5 milyarı video oyunu oynuyor. Bu kısmen video oyunlarının teknolojik gelişmesinden ve kısmen de çevrimiçi oyunların açtığı yeni fırsatlardan kaynaklanmaktadır. İnternet, oyun dünyasına daha önce olmayan etkileşimli ve sosyal bir unsur getirdi.

Başlarında Çin, Güney Kore ve Japonya olmak üzere Statista, dünya çapında bir milyar çevrimiçi oyuncu olacağını hesaplıyor ve 2025 yılına kadar bu sayının 1,3 milyara çıkacağını tahmin ediyor.

Riskler

Bu arada, oyun yazılımıyla ilgili güvenlik konularına giderek daha fazla dikkat çekiliyor. Araştırmacılar genellikle video oyun platformlarında güvenlik açıkları bulurken, siber suçlular yazılım ve donanımdaki güvenlik açıklarından giderek daha fazla yararlanıyor. Bu, çeşitli oyunların onlar için umut verici bir alan olabileceği anlamına gelir.

Siber suçluların, özellikle de milyonlarca oyuncunun verilerini toplamakla uğraşan şirketlere yönelik saldırılarında kayda değer bir artış var . 

  1. Çok sayıda video oyunu oyuncusunun kötü amaçlı bağlantılar, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı yayan dolandırıcıların kurbanı olduğu birçok durum olmuştur. 
  2. Saldırganlar ayrıca, kullanıcı hesaplarının ve finansal bilgilerin izinsiz olarak ele geçirilmesini amaçlayan kimlik avı saldırıları gerçekleştirmek için video oyun platformlarının sosyal bileşenlerindeki güvenlik açıklarından yararlanıyor.
  3. Başka bir saldırı türü olan kripto para madenciliği kötü amaçlı yazılımı PC oyuncularını hedef alıyor. En yeni oyunları çalıştırmak için özellikle güçlü bilgisayarları kullananlardır. Bu, onları, sahibi faaliyetlerini fark etmeden kendi amaçları için kullanabilecekleri kripto para birimi madenciliği için yüksek güçlü makineler arayan siber suçlular için mükemmel hedefler haline getiriyor.

Bu risklerin farkında olun ve başkalarına bunları anlattığınızdan emin olun. Örneğin, YouTube’da bir oyun kanalınız varsa, siber tehdit farkındalığını artırmak için çevrimiçi videolara altyazı ekleyebilirsiniz .

Ancak, bilgisayar korsanları ( ister inanın ister inanmayın ) altyazılar aracılığıyla sisteminizi ele geçirmenin yollarını zaten bulduklarından , altyazılarla bile tetikte olun.

Güvenli Oyun

Yalnızca kendi dikkatinize ve dikkatinize güvenmeniz yeterli değildir. Bu nedenle, ihtiyaçlarınıza en uygun antivirüs yazılımını seçmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Bunun temel nedeni, siber saldırıların genellikle kullanıcının kimliğiyle ilgili verileri hedef almasıdır. Diğer durumlarda amaç, sanal varlıkları çalmak ve ardından gerçek para karşılığında satmak veya oyun hesaplarını çalmaktır.

Çevrimiçi veri güvenliği için temel kurallara uymak, kendinizi bir video oyunu oyuncusu olarak korumanın temeli haline gelir.

İşte yapmak isteyebileceğiniz şeyler:

  • İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın: Bu, kullanıcının kimliğinin iki bağımsız faktör kullanılarak doğrulanmasına dayanan bir tür çok faktörlü kimlik doğrulamadır;
  • Kimlik avına dikkat edin: Bu, kişisel bilgileri, finansal verileri veya erişim kodlarını elde etmeyi amaçlayan bir tür dolandırıcılıktır. Sohbetlerde ve/veya anlık mesajlaşma programlarında sizinle paylaşılan rastgele bağlantılara asla tıklamayın;
  • Güçlü parola: Her oyun hesabı için benzersiz güçlü parolalar seçin ve bunları periyodik olarak değiştirin.

Sorumlu bir şekilde oynamak, çevrimiçi kimliğinizi korumak ve minimum risk marjıyla eğlenmeyi amaçlayan etkileşimi sağlamak gibi ikili bir amaca sahiptir. Son olarak, mevcut tehditlerden haberdar olmak, çevrimiçi ortamda kötü amaçlı etkinliklere karşı korunmanın bir diğer önemli adımıdır.