Teknolojinin gelişmesiyle beraber, sanal ortamdaki saldırı ve dolandırıcılık olayları da artarken, Siber Suçlarla Mücadele polisleri bu konuda titiz bir çalışma yürütüyor. Uzmanlar, dolandırıcıların gündemdeki konuları kullanarak vatandaşları ağlarına düşürdüklerini söyleyerek, bu konuda herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

“Dolandırıcılar gündemdeki konularla alakalı sahte site kuruyor”

Konuyla alakalı uzmanlarda, kötü maksatlı kişilerin herhangi bir alanda yaşanan mühim gelişmeleri takip ettiklerine ve kısa zaman içinde dolandırıcılık, oltalama faaliyeti için sahte siteler kurduklarına dikkat çekiyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Mehmet Buldum, “Dolandırıcıların, hedefleri gündemdeki konularla ilgili oluyor. Bunlar mağdur kitlesini bulup, nasıl aldatabilirim, nasıl kandırabilirim mantalitesi üstünden bir senaryo yaratarak, pandemi döneminde pandemiyle ilgili, hayvan severlerle hayvan haklarıyla alakalı konular üstünden, kadına şiddet konuları üstünden insanların zafiyet duyduğu konuları kullanıyor. Oltalama taktiğiyle, fishing siteler gibi internet siteleri üstünden dolandırıcılık faaliyetlerini gerçekleştiriyorlar.

Sosyal medya hesapları üzerinden karşımıza çıkan reklamlar bunlarda yine aynı şekilde şüpheliler tarafından reklam verilerek sizlerin karşısına çıkabilir. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Sanal market alışverişlerinde girdiğimiz web sitesinin URL adresini kontrol etmemiz gerekiyor.

Siber Suçlar olarak, vatandaşlarımızın buna benzer konularla alakalı, suç oluşmadan önce tedbirli davranmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bunlarla alakalı bizim eğitim faaliyetlerimiz de var. ‘Siber Ay’ projemiz çerçevesinde okullardaki öğrencilerimize bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz. Aynı zamanda özel ve resmi kurumlara da bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz” dedi.