Son 17 yılın efsaneleri arasında yer alan kurduğu iki hack sitesi ile adını sıkça duyurmuş günümüze kadar gelmiş ve halen en çok aktifliği ile zirvede yer alan SpyHackerz ve İmhatimi platformlarının kurucusu MecTruy ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Eski safkanlardan günümüze dek gelerek aktifliğini sürdüren MecTruy ile yapılan röportajımızın ayrıntılarını haberimizde okuyabilirsiniz.

Merhaba MecTruy, LH olarak Sohbet teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim en son 11 sene önce böyle bir sohbet etmiştim.

Bize kendinizden bahseder misiniz? MecTruy Kimdir?

Mectruy 34 yaşında bilişim dünyasında Büyümüş ve İnternet teknolojisinin en başlangıcından en sonuna kadar görmüş ve bizzat yaşamış , aslen Eskişehirli olup izmirde yaşayan tamamen kendi halinde biridir.

Başlangıç yılınız tam olarak hangi senedir? O zaman ki Türk hack kavramı ne boyutta idi? Ayrıca şuan ile geçmişi kıyaslar mısınız?

Aslında başlangıç yılım tam olarak 2003 yılıdır. Ama o seneler oldukça amatör ve acemi bir kullanıcı olduğum için başlangıç yılımı 2004 olarak kabul ediyorum, 2004 yılında gözlerimin açıldığı sene diyebilirim. 2004 yılındaki hack kavramı ile suankinin birbiri ile hiç alakası bile yok, eskiden en ufak bilgi için ve onu elde etmek için bazen 48 saat bile uyumazdık, bilgiye ulaşmak çok zordu, google arama motoru bile amatör bir site sayılıyordu, simdi ise resmen bilgi cennetine dönmüş durumda internet ortamları, eskinin çalışkan ve emekçi hackerlerına karşı şimdinin tembelleri arasında bu yüzden kıyaslama bile yapamayacagim. En iyiler her zaman yokluktan doğar! Varlık icinde doğmak tembellik getirir.

Daha önce eski safkanlar ile röportaj yaptığımızda hepsi buna değinmişti, şuanki nesil tam bir tembel, hazıra konan, çalan kısacası rezillik içindeler. O dönemlerden bahseder misiniz peki, tam olarak ne yapıyordunuz yani herhangi bir hack sitesinde mi faaliyet gösterdiniz mi yoksa kendi sitenizi mi açtınız?

İlk olarak cehennem.com adlı hack sitesine üye oldum ve sonra birkaç siteye daha üye oldum turkdarbe.com ve sanaldarbe.com vs ancak hickimse birsey öğretmeye yanaşmıyor ve acemi olduğumuz için genelde dışlanıyorduk ben ve benim gibiler. Ama biz işin gırgırında değildik cidden öğrenmek için zamanımızı heba ediyorduk. Sonra çocuk aklımla kendi kendime yemin ettim : ) hiçbir siteye üye olmayacak ve gelişmek için denemeler yapıp bozmak tarzıyla ilerleyecektim ve beni kaale bile almayan dönemin hackerlerının karşısına baska biri olarak çıkacaktım ilk önce “zebani” olan çocuksu nikimi değiştirdim Mectruy nikini kullanmaya başladım. Ardında aylarını haftalarımı kendimi geliştirmek için defalarca bu yolda bilgisayarımı bile bozup harcadım. Artık hack sitesi açabilecek kabiliyete ulaştığımı düşündüm ve imhatimi adli sitemi actım.

Azmin güzel örneklerinden biri de budur. 🙂 O süreç kadar içinde bulunduğunuz platformlar hep dışladı sizi, peki İmhatimi ismi nereden esti. Sanalı imha etmek mi?

Hack demek benim için yok etmek anlamı taşıyordu, ama İngilizce olsun havalı olsun diye bir takıntım olmadı çünkü imha kelimesi de çok havalı bir kelimeydi. Birde timi kelimesini ekledim çünkü hayalimde saglam bir hacker ekibi yaratmak vardi ama bu oyle kolay olmadı. İnsanlar bir hack timinde toplanmak için bir gerekçe arıyordu. O zamanlar msn kullanıyordum ve prohackerz.com adlı sitenin admini bana su can alıcı sözünü söyledi; Hani nerde lan imha timin ? Sitende bitek kendin onlinesin. Sözüyle adete gerçekleri yüzüme vurup rencide etmisti diyebilirim.

Kendisi şuan burada olsaydı yumruğu yemiş gibi olurdu. İlk icraatınız neresiydi, yapılanma nasıl oldu peki? İmhaTimi platformu scripti de farklıydı. O zamanın hack siteleri SMF yada vBulletin geçemiyordu.

İlk icraatım bana bunu söyleyen prohackerz.com adli siteyi hacklemek oldu. Yaklaşık 2 hafta bilr gecmemisti bana hakarete varan sözlerinin bedelini ödetmem. Sitesine kapkara bir index attim ve resimde hayal gücümü yansıtan bir robot gibi birsey vardi , sonra msn actim ve prohackerz sahibine aynen şunu yazdim ” gördunmu imha timini simdi” çocuk uzunca süre Şoka girdi birsey yazamadı sonrada engelledi kayboldu ortadan ve sitesinde birdaha acmadı.

Sen sen ol hiçbir zaman büyük konuşma sonra at gibi gider it gibi dönersin! diye boşuna dememişler.. 15 yıl dile kolay, yaşaması ayrı tabii sonraki süreçte platforma katılanlar içerisinde en çok takdiri toplayan üyeleriniz oldu mu? Görüştükleriniz var mı?

➤ Evet ilk üyelerimden aslında tek bir kisi kaldı iletişimde olduğum sürekli diğerleri ilerde arada bir iletişimde olmamda cok kopukluk oluyor haliyle yıllar hepimizi değiştiriyor hayat şartları herkes için zor olabiliyor.

İmhaTimi olarak yapılan büyük saldırılarınız nerelerdi? Hack sitesi bazlı yada farklı?

İmhatimi olarak sadece diğer hacker sitelerini hedef alma misyonumuz vardı yani tek düşmanımız hack siteleriydi. Tabi arada bir yurtdısına saldırılarımiz oluyordu ama öyle sükse yapacak yerler dağıldı.

Unutamadığınız an yada anlar oldu mu? Veyahut pişmanlık yaşadınız mı hiç?

Evet 2 unutmadığım an oldu. İlk olarak imhatimi 14 yasinda bir velet tarafından hacklendi ama sebebi diğer unutmadığım hatam yüzünden oldu! Bana güvenip ftp şifrelerini veren arkadaşımın ftplerini gittim baska bir hack sitesine verdim ve hacklenmesine yol actim, sonrada bumu unutmayan eski arkadasım bir yolunu bulup imhatimi açığını bir çocuğa verip index attırdı. Yani intikam almis oldu ! Ben ise yinede bunun altında kalmayıp beni hackleyen çocuğun hack sitesini ertesi gün hackledim lakin tüm bu olanlar bana unutmayacağım bir ders oldu ! Hainlik yapan hainlik bulur bunu taa çocukken anladım ve birdaha o yollardan uzak durdum.

Hainlik yapan ettiği ile kalıyor günümüzde bunu çok sık görüyoruz ve bir yerden sonra tiksinç hal alıyor. Görmek bile istemiyoruz durumu oluşuyor. Peki Eskilerin birden bire ortadan kayboluşunun ve şu zamana bakarsak parmakla sayılacak kadar az eski hackerların kalmasının sizce bir sebebi var mı?

Eskiler ortadan kaybolmaya başladığında siber suclar kanunu cıkıs tarihi ile aşagı yukarı aynıdır , tamamen etken olmasada buda etkenlerden biridir , 100 hacker daha önce bunu sadece hobi olarak yapıyorsa artik kanun geldiği için yasa dışı bir hobiyi kimse yapmak istemez ve 80 tanesi bu işi bırakır kalan 20 kişinin 10 tanesi ise hack suçlarından hüküm giyer ve kalan diğer 10 kişi ise olanları görüp korkudan bırakır zaten. Birçoğu suanda r10 gibi platformlarda legal olarak is yapıyorlar, hatta turkiyenin en önemli bir hosting firmasının sahibi eski azılı bir hacker ama işte hersey geçmişte kalıyor.

Yaptırımlar arttı. Kimsenin gözünün yaşına bakılmıyor. Geçmişte dava dosyaları 2-3 yıl sarkardı. Yine öyle ama adalet er yada geç geliyor. Bu tip durumların etkisi muhtemeldir. Araya iş güç yada bıkmışlık oranları yüzde 20 tahminen.

Bir dönem İmhatimi kapanmıştı. SpyHackerz nereden çıktı peki? İmhatimi kadrosunu SpyHackerzda mı kullandınız? İki hack sitesi bir koldan yürütmek zorlamıyor muydu peki?

Bunun hikayesi 2006 yılına dayanıyor, o sene askere gidecektim ve imhatimi aldığı yoğun saldırılar sebebiyle kapanmak zorunda kaldı yani oluşturduğumuz devasa üye kitlesi dağılma noktasına gelmişti. Bende herkesi tekrar bir arada tutabilmek için yeni bir isim buldum oda spyhackerz di , simdi insanlar sorabilir neden ımhatimi tekrar açmak varken yeni domain? Imhatimi tekrar açılamaz cunku kemik kadro aramizda kavga ettik ve büyük düşmanlıklar oluştu ve tek carem yeni bir isimle imt bakiyesinden de faydalanıp biz hala ayaktayız diyebilmekti. Ve spyhackerz böylece kuruldu , hatta ozamanlar spyhackerz için imhatiminin kolordu su yakıştırmalari yapılıyordu çünkü oyleydide. Ama sonra spyhackerz tek başına bir aura olusturdu ve imhatiminden bağımsız bir güç olduğunu ortaya koydu.

Muhtemelen 2010 yılı yarısında aktiflik zirve yapıyordu hack forumlarında 2012 sonrası kademeli olarak düşmüş olmalı.. Çoğu hack sitesi zamanın tabii ki bir sarsılma periyodu yaşamıştı. Siz etkilendiniz mi bu süreçlerden?

Evet imhatimi olarak cok etkilendik hatta artık bu forum işinin sonunun geldiğini ve artik kapatmam gerektiğini defalarca düşündüm. Çünkü sosyal medya artik pik yapmisti ve geri dönüşü yok gibiydi , sonra ise durumu böyle kabullendik dedikki tamam 20 online olsun arkadaş masasi gibi olsun oda yeterli.

SpyHackerZ ve İmhaTimi şuan tamamen sosyal medya’ya yönelmiş durumda, buna pik yapan sosyal medyanın büyük etkisi var. Bu durumdan aslında memnun değilsiniz değil mi? Ne vardı ki tekrar 2010 ruhu devam etseydi dediniz mi hiç?

Evet memnun değilim cok söylendim sizin dediginiz tarzda ama artık care olmadigını gördüm ve hani derler ya ” kızılcık şerbetini içmek ” ve kabullenmek. Efsanelerin hayatta kalması için fedakarlık yapmak zorunda kalmak gibi bişeydi sosyal medyaya yönelmek.

Bu da bir fedakarlıktır. Sosyal medya ayrı bir dünya. Farklı insanlar.. Hack kavramı içinde yaşamayan tamamen facebook, instagram dünyasından atım atanların yeri.

Eski oluşumlardan zamanın sükse yapan hacking gruplarından, CW – TG – JawNaX – GrayHatz -İhtilal gibi platformlar ile hiç didiştiniz mi? Sonuçta sesinizi duyuyorlardı. Böyle bir platform var, her geleni imha ediyor, saldırıyor. Bu bahsettiğimiz grup yada diğer gruplar ile nasıl üstesinden geldiniz?

Tg ile hic didismedik çünkü iclerinden onemli birisi imhatimi eski adminiydi bu yüzden iyi bir politik ilişki kurabildik. Ancak Cw icin ayni şeyi söyleyemiyorum bir ara onlarla didişmemiz oldu ama büyük çaplı bir kavga değildi dönemsel birseydi. Jawnax sahibi ile eski dostlugum bulunuyordu sahibi beni iyi tanıyordu saldiri alırsam karşılığını vereceğimi daha önceki senelerden biliyordu ve iyi geçindik onlarlada. Ama Grayhatz ile tam bir savaşa girmiştik ! Kanlı bicaklıydık desem yalan olmaz. Onlar bizi hackledi bizde onları hackledik , ve aramızdaki sürtüşme uzun sürsede onlar daha fazla online kalamadı yada kalmak istemediler ve bu alandaki varlıklarına kendileri son verdiler. Turkiye’nin onemli hacker ekiplerindendiler ama bizde imhatimiydik hicbir zaman kolay lokma olmadık bizi yemek isteyenin boğazında kaldık.

Kolay lokma olsaydınız zaten bügünlerde olmazdınız. Temeli sağlam atılmış, geçmişten günümüze kadar ayakta kalmayı başarmak kolay değildir. Kimse sanmıyorum bu yükü tek başına altını çiziyoruz, tek başına getiremezdi. Buraya parantez açarak bir soru sormak istiyoruz. Bugüne kadar tek başınıza mı savaştınız günümüzde ayakta kalmanızı sağlayan etken nedir?

Evet en kötü anımda elini uzatan st0rm adlı kardesim oldu. Askere gidip geldikten sonra otoritemi kaybettigimi görmüştüm , gözden uzak olan gönülden de uzak olurmuş bu cok doğru. Artık eski ekibim sözümü dinlemiyor ve kendilerine yeni hack siteleri acıyordu okadar moralim bozulmuştuki artik bilgisayarımın çöpe atma vakti geldi diyordum ve tamamen bırakacaktım, sonra msn de eski niki megaworm olan st0rm ekledi ve bana usta nasılsın diye hitap etti, sanirim orada ağlayacaktım nerdeyse çünkü askerden önce emeğiyle edindiğim itibarim otoriter sırf 1.5 sene yoktum diye kaybolmuştu! St0rm geçmişime saygı duymus ve bana moral veriyordu , bana karşı ihanet edildiğini ve ettikleri saygısızlığı gördüğünü söylemişti , bu sözler artik ölmüş olan bir hackeri tekrar canlandırdı ve o sene ikimiz hacklemedik hack sitesi bırakmadık karşımıza çıkan herkesi hackledik abartmıyorum bilen bilir. Onur mücadelesi idi..

İyilik yapan iyilik bulur. 🙂

Pekala, buradan yeni nesil için söyleyecek sözleriniz varmı? Türk sitelerine yönelik saldırılar durmak bilmiyor. Sık sık uyarıyoruz, uyarmaya yine devam edeceğiz ama özellikle güven olgusu da ihanet etme vs. bireyler arasında. O kısımda felaket derecede kötü. Ne diyorsunuz bu duruma?

Yeni nesil için söyleyeceğim şey aslında hepsi iyi çocuklar ve dünya hakkında çok olumlu beklentileri var buda yeni nesile has bir sorun , dünyayı iyilik ve sevgi yönetecek gibi bakış açıları var ama bu böyle değil bu yüzden kötülük ile karşılaştıklarında afalliyorlar , barış için savaşa hazır olacaksın sözünü kendilerine rehber edinsinler. Türk sitelerine saldırmaları ise tamamen cehaletlerinden kaynaklanıyor , cabuk popüler olmak ve fazla emek sarf etmeden herseyin en superine layık olmak istekleri var ama tavsiyem bu yoldan dönsünler ve yasalara saygılı olsunlar yoksa hayatları boyunca taşıyacağı bir adli sicil kaydına sahip olurlar. Vpn proxy bunlara güvenip görünmez pelerinle gezdiklerini düşünüyorlar ama bir gün mutlaka birisi kral çıplak diye bağıracak.

Kesinlikle öyle. Umarız dikkate alırlar. Son olarak sohbette belirtmediğimiz kısımlar var. Hack haber siteniz, shell siteleri, mirror siteleri bunlara değinemedik aslında. Yeni nesil bu sohbeti okuyunca güzel bir örnek teşkil eder. Eski nesil ise hüzünlenir.

2004 yılından beri sanalda varlığını sürdüren MecTruy sohbetimize katılıp onurlandırdığınız için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim 11 yıl sonra ilk defa bir haber sitesine röportaj verdim, lamerhaber.com dışında zaten kimseyi ciddiye alipta sohbet etmezdim, umarım başarılı haber kariyeriniz daha da yükselir başarılar dilerim.