2005’ten günümüze dek halen Türk hack aleminde varlığını sürdüren eskilerden biri, ByBaFRaLı ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

2013 RedHack operasyonu, ve Türk sitesi hacklemenin cezası gibi cevapların bulunduğu sohbetimizi okuyabilirsiniz.

Merhaba ByBaFRaLı, LH olarak Sohbet teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

➤ Merhaba. Ben teşekkür ederim 😊

Bize kendinizden bahseder misiniz? ByBaFRaLı kimdir?

➤ Tabi ki. ByBaFRaLı, ilkokul arkadaşı üst düzey hacker tarafından sanal aleme girmiş ilk oluşumu Jawnax (öğrenmek adına) daha sonrasında SiberOrdu (adımı söz ettirdiğim oluşum) olarak devam ettim.

Jawnax eskilerin en çok söz ettiği meşhur grup. Siberordu da keza . O dönemlerden bahseder misiniz nasıldı hack kültürü?

➤ Şimdiye nazaran bakılacak olursa aile gibiydi. Tarifi biraz zor ama 1 ekmeğin onlarca kişinin bölüştüğü, kötü bir tabir olacak ama kalleşliğin alçaklığın olmadığı sıcak dönemlerdi. Kısacası laf değil icraat vardı.

Evet haklısınız, Şimdi ki nesil berbat ötesi. Şuan ki ortam ile eskilerden olan ortam arasında ne gibi farklılıklar var?

➤ Bilgi yok. Bir açık bulunduğunda suyu çıkana kadar zone kasılmazdı. Aksine daha üst seviye olarak “daha fazla ne yapabilirim?” sorusunu sorup hep bir kendini geliştirme çabasındaydı herkes. Şimdiki nesil keylogger,rat vb. kur namım yürüsün kafasındalar.

Bize o yıllardan bahseder misiniz. Eskiler mazi yapmayı sever. Hangi hack forumlarında bulundunuz?

➤ Siberordu.com siber-warrior.net crackerzcrew.in hackvadisi.com black-hawk.org justic3.org ihtilal.in darkdevilz.com ve dahası. Saydığım her grupta bir bilgi, arkadaş,tecrübe kazandım. Hepsinin yerleri bende oldukça ayrı.

Bilge arkadaş dediniz. Halen konuştuğunuz arkadaşlarınız var mı? Varsa kimler.

➤ Tabi var. hax0r.tr , Hack_Sir , ByKALE , TRKaRTaL , DoRGaN. Her ne kadar sanalda olmasalarda arada bir selamlaşıyoruz.

Eskilerin birden bire ortadan kayboluşunun ve şu zamana bakarsak parmakla sayılacak kadar az eski hackerların kalmasının sizce bir sebebi var mı?

➤ Elbette var. 2012-13 yılları arasında çalışmakta olduğum matbaa firmasında mesaideyken kardeşim dediğim By.ŞaHMaT’ın telefon etmesiyle ve “Emre ortamdan adam alıyorlar pc notebook adına ne varsa yak,çöpe at” demesiyle başladı. RedHack operasyonu sebebiyle neredeyse tüm hackerların pclerine el konulmuş, merkez tarafından ifadeye çağırılmış, çoğu kişininde içeriye girmesi temiz çıkanlar ise web tasarım r10 vb. sitelere üyelik oluşturup ekmeğinin peşine düştüler. Şahsen benim şahsi bilgisayarımı almış olsalardı şu an belkide başkasıyka röp. yapıyordun.😊

RedHack mi? onların misyonu farklı.

➤ Evet misyon farklı ama çoğu hackerın o operasyona karıştığı saptandı. Tr sitelere yapılan saldırılar haddinden fazla olduğundan önünü kesmek adına böyle bir operasyon düzenlendi.

Türk sitelerine saldırı konusunda haklısınız. Günümüzde bile bu saldırılar halen artarak devam etmektedir. Muhtemelen bir baskın gelebilir mi?

➤ Bu gayretle devam edilirse neden olmasın.

Eskiye nazaran sonuçları daha hızlı sonlanabiliyor. Misal sizin dönemlerinizde bir davanın sonuçlanması yıllar sürerken.. Günümüzde gelişen teknoloji ile siber suçlar daha hızlı netice elde edilebilinir hale geldi. Türk sitelerine saldıranlar kendi halini düşünse iyi olur.

Tabiki. Örnek olarak 2011 yılında pasif konumda olan bir kişisel blog hacklemem sonucunda davası 2016 yılında görüldü. Şu dönemde ise işleyişler oldukça hızlı ve en ufak bir suçta dahi taviz yok.

5 yıl 🙂 Sonucu ne oldu ceza aldınız mı?

Hatta asker ocağındaydım. Şafak 40 sayıyordum jandarmalara ifade vermiştim😊 İfade verdikten ortalama 2 yıl sonra dava görüldü madur taraf ve ben mahkemeye girdik tahminen 2 dakika kadar sürüp ve hakimin bana maaşımın ne kadar olduğunu sorup 4000 TL olarak cevaplamam üzerine 3600 TL para cezası aldım. + 5 yıl denetim serbestlik. Sanaldan uzak olmamın önemli bir sebebide budur.

Bu soruyu neden sordum, Çünkü Türk sitelerine ciddi oranda saldırı var. Cezasını da merak edenler vardır ama tabii değişkendir bu. Sonuçta ceza alıyorsun ama hapis mi, para cezası mı muhakkak merak edenler vardı. Cevabını almış oldular. Halen Türk sitesi hack’leyenlerin vay haline.

➤ Hatta karar için dışarıya çıkıp tekrar içeri girdiğimde hakimin “6 ay hapis cezası” kalbimin yerinden çıkarışı ardından “para cezasına çevrilmiş olup” cümlesini söylediğinde yüreğime su serpişini hiç unutamıyorum.😊 Gerçekten öyle ki 2. bir seferde olursa ya da farklı bir suç dahi işlemiş olursan 6 ay hapis cezasına kadar gidiyor. Bu kanun 2016 yılındaydı günümüze bakacak olursak bi hayli ağırlaştırılmış olmalı. Yeniler ne kadar ipler veya dinler bilmiyorum ama günümüz VPN vb. ip gizleme muhabbeti yalan dolan. DEVLET bulur. Yalnızca madur olan site sahibinin şikayette bulunmasına bakar.

Bilgiler için teşekkür ederiz. Peki Türk hack alemine uzaktan bakıyorsunuz. Durumu ortada zaten. İflah olur mu?

➤ Açıkçası bakasım dahi gelmiyor o denli mide bulandırıcı.

Eskiden birlik beraberlik vardı. Şimdi ise çok uzak. Sizce Türk hack aleminde tekrar birlik beraberlik sağlanır mı?

Birlik beraberlik zor bi kavram gerçekten bu nesil için. Herkes atıp tutmanın ve TR sitelere yönelik saldırıların arttırmanın peşinde.

Peki ByBaFRaLı, buradan Türk hack alemine yeni katılan yada olan arkadaşlara, kardeşlerimize öneriniz var mı?

➤ Bir konu üstünde oyalanmasın kimse. Açık arayıp zone kasan değil, açığın kendisini bulan olun. Hack denilen terim boş. Kendilerini programlama dillerine web tasarıma yöneltmeleri tavsiyemdir.

Sohbetimize katıldığınız için teşekkür ederiz. Ola ki sormadığımız soru yada söylemek istediğiniz birşey varmıydı?

➤ Ben teşekkür ederim. Sanalda bulunduğum süre zarfı içinde hack haber sitesi olarak ClassHaber bir de LamerHaber. Oldukça iyisiniz. Kendinize özgü içerikleriniz makalelerinizde ayrı bir samimiyet var. Sabah kahvaltı sonrası çay, kahve eşliğinde gazete okur gibi okuyorum. 

Teşekkür ederiz. Elimizden geldiğince okurlara güzel, kaliteli içerik ve bilgili haberler sunmaya çalışıyoruz.

➤ Rica ederim. Başarılarınızın devamını diliyorum yolunuz her daim açık olsun.