Türkiye, dünyada en fazla siber saldırıya uğrayan ilk beş ülke arasında. İlk 4 sırada ise ABD, Rusya, Çin ve Hindistan yer alıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte muhtemel siber saldırılara karşı korunmak büyük önem arz ediyor. Veriler, Türkiye’de 20 bin dünyada ise 3 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Savunmadan sağlığa, enerjiden ulaşıma her alanda nesnelerin interneti ve güvenliği çok önemli. Devletler, kamu kurumları, sosyal platformlar, KOBİ’ler ve özel şirketler sunduğu hizmet ve ürünler ile iletişimlerini artık sanal ortamlar üzerinden gerçekleştiriyor.

Bu anlamda siber güvenlik pazar payının 120 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Sparta Bilişim Kurucusu Alper Başaran, “Türkiye’nin aldığı pay yalnızca 45 milyon dolar. Kalanını ise yurtdışına aktarıyoruz.
Bu da Türkiye’nin bu pazara yatırım yapmasını ve ürün geliştirme çalışmalarını artırmasını gerektiriyor” dedi.

Şirketlerin açıklarını buluyoruz

Siber güvenlik seviyesinin artması için teknolojik yatırımların tek başına yeterli olmayacağını hatırlatan Başaran, bu alanda yetişmiş çalışanlara olan ihtiyacın her zamankinden fazla olduğunu belirtti.
“Siber saldırılarla etkin biçimde mücadele etmenin yollarından birisi de siber saldırganlar gibi düşünebilen ve saldırıların hedefi olabilecek sistemleri onlardan önce tespit ederek açıkların giderilmesini sağlayan etik hacking hizmetleridir. Her zaman söylediğim gibi düşmandan başka eğitmen yoktur. Zayıf yönlerimizi bize en iyi düşmanlarımız gösterir.
Bizler de sızma testi hizmetlerimiz kapsamında müşterilerimizin gerekli tedbirleri gerçek bir saldırıyla karşılaşmadan önce almalarını sağlıyoruz.” Özellikle uluslararası ilişkilerde ve ülkeler arasında yaşanan gerginliklerin siber saldırıların artmasında önemli rol oynadığını belirten Başaran, son aylarda Türkiye’deki kuruluşları hedef alan saldırılarda da buna dair ciddi izler gördüklerini söyledi.

YeniMesaj