Türk hack aleminin en eski safkanlarından DeepiMpaCt ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kimdir, neler kattı, Turkhacks hack grubu ve daha fazla için sohbetimizi okuyabilirsiniz.

Merhaba DeepiMpaCt, LH olarak Sohbet teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
➤ Merhaba SpawN, sanırım 2 senedir erteliyoruz bunu. Ben teşekkür ederim ilgin için.

Üzgünüz gecikme için 🙂 DeepiMpaCt kimdir? Kendinizi tanıtır mısınız?
➤ 27 yaşındayım, yaklaşık 15 senedir sanaldayım. Ortalıkta gezinmeyi pek sevmem, işime bakarım. Genelde eski arkadaşlar tanır 2000 li yıllarda sanalda bulunanlar, bir çoğu da bıraktılar tabi.

15 yıl, neler değişti?
➤ Bizler değiştik, bizim jenerasyondan geriye kalanlar diyelim. Heyecan için değil de; biraz birşeyleri elde etmek biraz da hobi olarak buralardayız. Kavramlar değişti, siber güvenlik diye bir kavram yoktu mesela..

Hemen hemen herkes eminim ki bundan yakınıyor. Herşey vaktinde güzeldi. Şimdi ise çok şey değişti. Eskilerden görüştükleriniz halen var mı? Turkhacks.com hack sitesi bu amaçla mı açıldı yoksa farklı düşünce mi vardı?
➤ Evet biraz nostaljik duygular, eski günlere özlem de diyebiliriz. Biliyorsun bu sanalda eski günlerin tozunu yutan kopamıyor bir daha. Uzaklaşsa da zaman zaman aklına bu alemden gelen bazı şeyler geliyor ve tebessüm ediyor. Yani seneler önce tanıdığım insanları hala hatırlıyorum mesela. Yolları açık olsun. Bazı zamanlar TurkCoder ile görüşüyorum, sanal geçti reel bir abi-kardeş ilişkisi var aramızda.

Yılların verdiği bir tecrübeyle bugün buradasınız ve Turkhacks ile yolunuza devam ediyorsunuz. Öncesinde hangi hack grup yada gruplarda bulundunuz biraz nostalji yapalım.
➤ Hatırladıklarımı sayayım yada eskilerin hatırlayabileceği düzeyde olanları.. IstilaCrew, dnsmasters, hackvadisi(12 senesi falan rahat vardır), sanalgasp aynı şekilde. Spyturks.. Ha birde Türk hack alemini rezil eden bir sözde hack ekibi var orada da malesef bir süre bulundum. (Adını anmak bile istemiyorum.

İlginç alan adları “sanalgasp, hackvadisi” diğer gruplar ise eminiz ki sükse saldırılar yapmıştır. Dnsmasters, Spyturks…
➤ Uzun soluklu oldukları söylenemez, ama eskiler işte, sağlam arkadaşlar vardı. Istila crew’i birçok kişi hatırlar sanırım.

Peki neden uzun süre kalamadılar? Nerede hata yaptılar?
➤ Her zaman dediğim gibi lamerlar birlik olurken bizler birbirimizi yedik, onlar kalıcı oldular. Şimdi akla gelen ilk siteler yani isim vermeye gerek yok 13-15 yaş arkadaşların takıldıkları vatan kurtaran yüce heykırlar..

Ayyıldız olmalı biri, diğeri adı gerekli değil, aslında Cyber-Warrior gibi bir yapılanmayı hiçbir hack sitesi yapamadı. CW ye baktığımızda oturtulmuş bir yapı var. Temeli sağlam oluşturmak gerekiyor.
➤ Evet konsepti bana uymasa da bunu başaran bir ekip CW, yaş ortalaması yüksek bir platform.

Peki, Turkhacks’te durum nedir? Hedefleriniz neler? Şuan ki jenerasyona tepkisi nedir?
➤ Şuanki jenerasyona bir tepkimiz yok, olsa da anlamayacaklar. Kanları hızlı akıyor, milli duyguları ile kullanılmaya müsaitler. 2-3 sene sonra anlayıp geldikleri yere sövecekler nasıl olsa.. Aradan nadiren yaşı genç ama olgun düşünen arkadaşlarımız da çıkıyor tabi. Sayıları düşük olmakla beraber aramızda varlar, onlara rağmen genel yaş ortalaması yüksek diyebilirim. Hedefimiz kalıcı olmak, insanlara birşeyler vaad edip bir gün ansızın kaybolmak değil. Sen haber sektöründesin bizden daha iyi bilirsin açılıp kapanan siteleri..

Daha öncesinde yaklaşık 2 yıl önce bir makale yayınlamıştık “Hack alemine gölge düşüren yeni nesiller” farkındayız, insanların da düşüncelerini merak ediyoruz ama sizde durumun farkındasınız.
➤ Yani, bu yüzden ortalarda pek dolaşmam yani birisi beni kötülemiş vs söyleyene bir bakarım tartarım. Dengim değise eyvallah der geçerim.. Ha birde eskilerden olup bu tipler ile … yarıştıranlar var onları da insanların taktirine bırakıyorum. Doğru er yada geç ortaya çıkar. Olgunluk, erdem bunlar önemli şeyler. Reelde olduğu kadar sanalda da önemli benim için. Yani birisi beni hacklese (hakkı ile), index bassa delikanlıca tebrik ederim. Hatta elini sıkıp çay içmek isterim. Bizim ayarımızda olanlar zaten bizimle, sevmeyenlere baktığın zaman da çoğu bu değerlerden uzak insanlar. Tamam daha fazla edebiyat yapmayacağım. :))

🙂 İstediğiniz gibi edebiyat’ta yapabilirsiniz ama anlatabileceğiniz kitle bir elin parmağını geçemeyebilir.
➤ Ben anlatırım da, anlayan ne kadar insan çıkar onu da sana bırakıyorum. 

Geçmişinizden bahsettiniz, hack gruplarına değindik… Sıradaki sorumuz hack kavramı üzerinde olacaktır. Ekibiniz de ComoLoCco var güzel bir saldırı grubunuz var. Hemen hemen her hack sitesinde sık sık saldırı yapanları görmek isteriz ama o da maalesef pek yok. Bu neye bağlı yani… Site hacklemek hobi mi yoksa hedef mi? Hedef odaklı saldırılar pek az rastlanıyor. Rastlansa bile gündemi takip eden başta CW grubu var bir de kendi halinde normal hacker grupları var.
➤ Açıkçası bizim için hedef değil, konseptimize baktığınızda zaten pragmatist bir yapımız var. Warez paylaşımların sıklığı ve webmaster kategorisinin aktifliği bunu destekliyordur sanırım. Biz işimize, kazancımıza bakarız, linkimizi ekleriz. Ha Türk düşmanı bir site çıkarsa o zaman index basarız ama saçma sapan sitelere index basarak vatan kurtardığını sananlar ya aptaldır yada çocukları kandırıyordur. Belki tepki gösterenler olacak ama ben vatansever hacker masallarına inanmıyorum..

Şunu ifade ediyoruz, gündem odaklı saldırı yapan pek yok. Hep sıradan siteler.. Şuan hack aleminde bir mirror sitesi kıtlığı da yaşanmaktadır. Fake root, binlerce sub domain kalite düşmüyor mu? Gerçi kalite demiş iken kaliteli içerik sunan hack site de 1 yada 2 tanedir. Değil mi? Warez riskli olsa da telif hakkı vb. durumlar sıklıkla ortaya çıkabiliyor.
Doğrudur kalite düşünüyor fakat şöyle bir olay var şimdi birisi seninle boy ölçüşmek için tabureye çıkıyorsa orada zaten adalet yoktur, herkes kendi bildiğini okur. Yani bir Türk mirror sitesinde Turkhacks’in üst sırasına yerleşen sözde team’in hiç bir zonesinin çalışmadığını göreceksiniz. Sub bile değil.. Yani belki de mirror sitelerinin düzene atmış olduğu bir açık bu.. Warez riskli tabii, zaten maçası yemeyen girmesin bu işe. Blackhat takılıp başı sıkışınca “mahkemeye veririm” demesin.

Turkhacks grubunu daha önce eleştirmiştik. Tam da bu ifadelerden ötürü. Genele baktığımızda bunları saymazsak “fake root, sub domain” özünde çalışkan bir hack grupsunuz gerek saldırı ekibiniz gerek’te yönetim anlayışı.
➤ Evet eleştiriye de saygımız var, taraflı karalama değil ise eleştirilmek iyidir.

Eleştirmek iyidir. İyidir ki eksikliklerini görebilsinler ama maalesef hemen hemen her hack sitesi her eleştiriyi doğru göremiyor. Hırçınlaşıyorlar.. Amacımız burada saldırmak değil. Mevcut potansiyeli daha iyi kullanabilmek, kullanabileceklerini sağlamaktır.
➤ Evet dediğim gibi, eleştirilmekten rahatsız olmuyorum zaten.

Güzel 🙂 Pekala nikiniz yani DeepiMpaCt Türkçe de derin darbe anlamında.. Nereden esinlendiniz? 
➤ TV’de denk gelmiştim, sanal aleme yeni girdiğim dönemde. Anlamını araştırdım, hoşuma gitti.

Çoğu konuya değindik En önemli soru hack yada yeni başlayan gençler kendilerini neye adapte etmeliler? Olaki hack alemine yolları düştü, ilk başta ne yapmalılar? Birinin emrine mi girmeli yoksa abi abi mi çekmeliler? Birey kendini nerede görmeli?
➤ Artık düzen değişiyor, ilkokullarda bile kodlama vb dersler verilmeye başlandı. Yani ufukları daha geniş olacak diye düşünüyorum, web site değil de, belki robotik makineleri hackleyecekler.. Kim bilir, 10 sene önce şimdiki cep telefonlarını hayal bile edemezdik. Daha somut cevap vermek gerekirse duyguları ile kendilerini kullandırtmasınlar, bir ekipteki bilgiye baksınlar, dökümanlardan faydalansınlar. Kendileri için en iyisi bu olacaktır.

Kesinlikle, keza Lise ders kitaplarında bilişim öğrencilerine yönelik içerikler var ama bunun ilkokul, ortaokul çağına da kullanılması gerekiyor.
Yalnız şöyle birşey var, “siber güvenlik” diye bir kavram çıktı çıkalı bu işler ele ayağa düştü. Hani eskilerin de dediği gibi, “nerede o eski günler”. Bizim yaşadığımız heyecanları yaşayabilecekler mi zaman gösterecek..

Belki hiç belki bir avuç diyebiliriz.
Onu da onlar düşünsün SpawN.. 🙂

Röportajımızın sonlarına doğru gelirken LH hakkında düşünceleriniz neler? Neler olmasını istersiniz. Gelecek planlarımız var. Neler olmasını istersiniz?
➤ Lamerhaber’i neredeyse her gün gazete okur gibi takip ediyorum. Umarım LH sanal var olduğu sürece tarafsız ve bağımsız bir şekilde yayın hayatına devam edecektir.

Teşekkür ederiz, sizler için buradayız. Sohbetimize katılıp eşlik ettiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
➤ Asıl ben teşekkür ederim ilgin ve keyifli sohbetin için. Her soruyu içimden geldiği gibi cevapladım, sürç-i lisan ettiysek affola..

Ne demek asıl biz sürç-i lisan ettiysek kusura bakmayın. Tekrar görüşmek üzere, sağlıcakla..
➤ 🙂