2012 de kurulan İllegal Topluluk sloganı ile faaliyet gösteren dünden bugüne halen aktifliğini koruyan kadim hack gruplarından olan ajanlar.org hack sitesi kurucularından RaD0 ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Grubun nasıl ortaya çıktığı, mazilerini, neler yaptıklarını ve gelecek hedeflerini konuştuk. Ayrıca yıllardır pek gün yüzüne çıkmayan geri planda kalan bir saldırı girişimininde bulunarak yediği kaba tüküren Fenerove hakkında gerçekleride sohbetimizde okuyabilirsiniz.

Merhaba RaD0, LH olarak Sohbet teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
➤  Sunduğunuz tekliften dolayı ben teşeşkkür ederim

Klasik bir soru, RaD0 kimdir?
➤ RaD0 2012 yılında merakı sebebiyle sanal aleme giriş yapmış bir kişiliktir

Ne kadar süredir hack alemindesiniz? Öncesi ve sonrasından bahseder misiniz.
➤ 2012 yılında hack alemine giriş yaptım , tek nick olarak farklı bir kimliğe bürünmeden 2016 yılına kadar aktif olarak sanal ortamın içerisinde yer aldım ama sonrasında sevdiğim dostlarımdan oluşan ekibim kendi yollarını çizdikten sonra bende köşeme çekilmiş oldum

Ajanlar fikri nasıl ortaya çıktı? En sükse yaptığınız dönem hangisiydi? Büyük hack grupların birbirini hacklediği anlar oldu geçmişte. Özlenen günler gelir mi?
➤ Çok güzel bir soru sordunuz şöyle cevaplayayım ; Ajanlar fikri tamamen domain sorgulama ekranında aklıma anlık esen bir fikirdi , o ana kadar farklı bir domain planı vardı kafamızda 🙂 bence en güzel seçimlerimden biriydi o an . En sükse yaptığımız an tabi ki hack aleminin gerçekten hack alemi olduğu zamanlardı . Sabaha kadar bir şeyler kovaladığımız sitelerin birbirine rajon kestiği zamanlardı . yıl olarak 2015 yılını örnek verebilirim . Çok yaktığımız gibi bir okadar da çok yandık biraz gerçekçi olmak lazım . Eski ortamları bilenler bilir hangi birine sorsanız o zamanların asla geri gelmeyeceğini söylerler ve öylede . Ama o yıllarda sükseyi sadece biz yapmamıştık çok güzel oluşumlar vardı güzel zamanlardı.

Evet, maziler anı olarak hatırlanacaktır her daim. Şimdi ise o günlerden uzak yaşıyoruz. Yaş ortalamasının da etkisi büyük elbette. Eski oluşumlardan kalanlar bir elin parmağını geçmiyor. Eski oluşumlara katkı sağlayan isim yapmış kişiler yokluğu, kendi hayat çizgisine yönelenler çoğu isim yok aramızda. İyisiyle kötüsüyle ne olursa olsun. Şimdikilerden herkes dert yanıyor. Seviye düştükçe oluşan görüntü kirliliği ortada. Bu durum size yansıması var mı? Düşünceniz nedir?
➤ Tabi ki , elinde olan gücü sağa sola saçma sapan işlerde kullanan yeni arkadaşlarımız var . Bazıları gerçekten ciddi bir olgunlukla hareket etsede diğer bir taraf ise egosunu tatmin etmekle meşgul . Bizim zamanımızda dikkatli olmaya çalışırdık kimsenin emeğini boşa çıkarmamaya , girip çıktıgımız yerleri kimseye iş çıkarmamaya dikkat ederdik . Ama bu arkadaşlarımızda nihayetinde durumun ciddiyetinin farkına varacaklardır.

Haklısınız. Yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Türk hack alemi son demlerini mi yaşıyor? Kadim hack site olmak herkesin arzusudur. Devamlılık göstermek esastır derler. Şimdi baktığımızda çoğu yeni açılan site ya hacklenir, ya devam edemez yada çeşitli sebeplerden kapanır gider. Dünden bugünlere aktifliğinizi korudunuz. Bundan sonra ne yapmayı amaçlıyorsunuz?
➤ Türk hack alemi son demlerini mi yaşıyor yoksa durulma aşamasında mı bilemeyiz bunu yeni arkadaşlarımız gösterecekler onlar nasıl istiyorlarsa bu alem öyle şekillenir , çünkü herkes bilgisi kadar güçlüdür bu alemde . Ben ve dostlarım elimiz elverdikçe ilgilendikçe bu çınarı yaşatmaya çalışacağız . Eğer bir gün elimizi kolumuzu çekme durumunda kalırsak o zaman bu çınarda bizimle birlikte çeker sanaldan elini kolunu , çünkü ajanlar bizimle varoldu bizimle sonbulsun isteriz bizim dostluğumuz sadece sanal alemde kalmadı , dostluğumuzu gerçek yaşantımızada döktük . Muro , Xatli , Eagle , TiqFer , Ens4R , Er0in , Fanetsa hepsiyle gerçek yaşantımızda da dostluğumuzu sürdürüyoruz . Fanetsa ve ben hariç herkes kendi derdine düştü , bizde bu yoldan ayrılırsak Ajanlar efsanesi bizle son bulacaktır.

Çok güzel ifade ettiniz. Sanalda sıkışıp kalmayarak dostluk arkadaşlık kavramını yaşantıya dökmek birlikteliğe dışarıdan da devam etmek. Hiçbir arkadaşınızı geride bırakmak istemiyorsanız. Ya hep ha hiç.
➤ Kesinlikle öyle

Kurulduğunuz günden itibaren herşey değişti, değişmeyen arkadaşlıklar dışında bir de forumunuzun scripti MyBB. En çok hacklenilen script olması bir yana, üstüne birçok güncel script gelmesine rağmen neden halen MyBB? Site ile özdeşen temanız da keza. Yenilikler düşünüyor musunuz? Yeni yılda hedefleriniz neler? Operasyonel açıdan da eklemelerde bulunur musunuz?
➤ 4 -5 Yıllık süreçte her zaman aklımın bir köşesindeydi bir xenforo veya vbulletin ile sistemi değiştirmek ama eski zamandan beri mybb ye olan yatkınlığım becerim hep erteledi bu fikri , her sıkıntıya çözümü kısa bir sürede bulabiliyorum , ama merge ile geçeceğim farklı sistemde bu sıkıntıları nasıl hallederim düşüncesi vardı aklımda . Mybb sanıldığı gibi bir script değil aslında arayüzü basit kullanışlı bir script mybb den yana güvenlik açısından pek sıkıntı yaşadığımızı söyleyemem , beni hiç pişman ettirmedi . Temaya gelince ajanlar forumunun dediğiniz gibi kendisiyle özdeşen temaları vardır , şuanda varsayılan Red temasıda öyle , üyelerden pek şiakyet almayız tema konusunda çünkü onlarında hoşlarına gider yaptığımız eklemeler düzenlemeler . Ben ajanlar adına son zamanlarda pek yenilik yapmadım daha doğrusu yapamadım bazen gelen sıkkınlık ve bıkkınlıklar sebebiyle . Ama yeni gelen arkadaşlarımız var taze kan bize iyi gelecektir.

İllegal topluluk denilince akla ilk gelenlerden Ajanlar. Taze kanların devamı olacak mı?
➤ Ajanlardan sonra kendini tutturan en güzel sloganımızdı bizim İllegal Topluluk . Bu isimden dolayı bir güzel ifade verdiğimizde oldu . Yeni gelen nesilden umutluyuz 🙂 Bizlerin yolunu onlar çizecektir.

Ajanlar geçmişte güzel elit saldırılara imza atmış bir topluluk. Bir üyeniz var ki kendisi her ne kadar uzaklaştırılmış olsa da neden ihanet ettiğine dair bir bilgi yok ortada. Mazinizi de deşmek istemeyiz ama en azından insanlarında bilmesi adına biraz bahseder misiniz. O şahıs Fenerove. Bu kişi Ajanlar da sanırım yönetim kadrosuna kadar yükselen biri. En son Ajanlara yönelik saldırısı oldu. Bir nevi yediği kaba tükürdü misali. Bu konu hakkında bir açıklama göremedik her ne kadar geçmiş yılda kalsada. Ajanlar’ın hacklenme sebebinin altında yatan neydi? İhanet mi?
➤ Fenerove ajanlarda kendi emeğiyle bir yere gelmiştir , sırf ihanet için kimse o kadar emek vermez , sevdiğimiz bir dostumuzdu güzel saldırılara imza atmıştı sayesinde habertürk gazetesinde manşette yer almıştık , çoğu ünlü haber sitelerine düşmüştük hepsinin kayıtları hala durmakta yaptıklarını inkar edemem , ama bunun birde diğer tarafı var . Ara sıra yazar konuşuruz , kendisine neden diye sorduğumda net bir cevabı olmadı bana karşı . İhanet her zaman var seneler önce yine madison arkadaşımızdan güzel bir ihanet yemiştim . Fakat şuan ki durum sadece fenerovenin yaptıklarıyla kaldı , kendisi Cute tarafını seçtikten sonra yapılan saldırı sonucu hacklendik . Anlayacağınız Fenerove ihanet etti Cute hackledi , bunun altında ne yatıyor neden saf değiştirdi bilmiyorum ama bizimde hatamız büyüktü . Sunucu güvenliğini cuteye teslim ettik , sonrasında olanlar oldu.

Güven kavramı yine kendini gösteriyor bu noktada. Güvenin en büyük düşmanı ihanettir derler. Tekrar güvenir misiniz? Sunucu güvenliği ellerinde olan bir siteyi hacklemek ve bunla övünmek. İlk değilsiniz ve bu son da olmayacaktır. Günümüzde bile örnekleri var. Yeni açılan siteler olsun, eski siteler olsun. Bir şekilde güven üzerinden hedef oluyor.
➤ Çok hatamız oldu , insanlara çok güvendik önemli olan doğru insanı bulmak . Adı üzerinde sanal alem , bir insanı ne kadar bilebilir ne kadar tanıyabiliriz ki ? Gerçek dostlukları reele döktük zaten . Öncesinde hatalar yaptık sonrasında daha dikkatli olacağız.

İnsanlar, hatalardan ders çıkarır ve bir daha hatalara düşmez. Tecrübe kazanmışsınız bu konuda. Fenerove olayını açıkladığınız için teşekkür ederiz. Etme bulma dünyası kendisi ile Tolga Cute de daha sonraki yıllarda Ayar tarafından hacklenmişti. Ne ekersen onu biçersin demişler.
➤ Orası öyle , ama güzel zamanlardı ne pahasına olursa olsun o günleri yaşamak güzeldi hepsi eskide kaldı . Hepimize düşen görev bu alem içinde olan için diyorum ; dikkatli olmak.

Muhakak yine o tür davranışları yapanlar olacaktır. Evet o günleri yaşamanın tadı tuzu bir farklı güzeldir. Yaklaşık 1.5 saattir sohbet ediyoruz. Sohbet boyunca sormadığımız sorular oldu. Bir sorum var ki her sohbette dile getiririm; Türk sitelerine yönelik saldırılar konusunda tutumunuz nedir?
➤ Sizlerle sohbet etmek gayet keyifli diyebilirim 🙂 Türk siteleri konusu bence ince bir çizgidir . Forumda bu konuya şöyle bir yer edinmişiz ; Türk sitelerine ajanlar ibaresini yasaklamışız , sonucta kimsenin ne yaptıgına karısamayız ama has ekip için , işinde gücünde olan sitenin ekmeğiyle oynayacağımız halimiz yok sadece index.html veya uyarı.html atıp farklı dosyalara ellemeden sunucudan çıktıgımız zamanlarda oldu.

Teşekkür ederiz. Türk siteleri konusunda yapıcı davranılmasını sürekli bahsediyoruz ama yine yine devam ediliyor. Yasaklı olduğu halde bazı hack grupları sizin için demiyoruz. Göz yumuyorlar.
➤  Bizde kural hep öyledir , kimsenin ekmeğiyle oynamak bizim haddimize değildir . Ama illa ki basmak istiyorsa bireysel olarak ne yapacaksa yapsın adımızı kullanmadan.

Hack’e yeni başlayan kişiler için ne söylemek istersiniz. Site hackleyerek kendini mi tatmin etsin yoksa kendisini geliştirmek için çabalasın mı? Yeni başlayanlar nasıl başlamalı?
➤  Hacke yeni başlayanlar arkadaşlar , güncel konuların olduğu forumları araştırsın , özellikle yabancı güzel hack forumları var onları takip etsinler , eline kahvesini alsın okusun uygulasın 🙂 bu iş böyle yürür . Az şey öğrendiklerinde çok şey bildiklerini sanacaklar ama daha fazla okuyarak aslında hiç bir şey bilmediklerini anlayacaklardır .

Yapamayıp pes etmesinler eğer ki bir amaç için geliyorlarsa. Yoksa herkes site hackliyor. Farklılık yaratmalarınıda öneriyoruz. Evet, LH olarak sohbetimize katıldığınız için bu güzel sohbet sonlandıracağımızı düşünmüyorduk ama yarınlar da yine devam ederiz diyerekten eşlik ettiğiniz için teşekkür ederiz.
➤ Ben sizlere teşekkür ediyorum , çok keyifli sohbet gerçekleştirdik . Sizlere güzel mutlu günler diliyorum . Tarafsız ve güzel haberciliğiniz içinde ayrı teşekkür ediyorum 🙂