Evet, güzel bir soru ile başlayalım. Neden Türk sitelerine saldırılıyor?

Bir mazeretiniz varmıydı? Yada en kolay hedef diye mi? Gerçi en kolay yöntemlerin başında “brute force” geliyor diye mi? Biri der, hosting güvenliği yetersiz. Biri der şu yetersiz bu yetersiz yada hoşuma gider der. Ya da basit der.

Bir süre önce iki makalemizde buna değinmiştik. Hatırlatalım.

Türk Siteleri Nasıl Uyarılmalı ?

Hack alemine gölge düşüren yeni nesiller

İki makalemizi de aylar öncesinden okurlarımıza aktarmıştık.

Herkes yapıcı olsa, işbirliğine gitse, birleşse aslında çözüm çok kolay. Bazı gruplar hariç kimse yanaşmıyor. Türk hack piyasası dünde öyleydi bugün de, şüphe yok ki yarında öyle olacak. Bir kişi adım atarsa devamı gelir. Yapıcı olmak varken neden yıkıcı oluyorsunuz. Maalesef önüne gelen para kazanmak için özellikle web güvenliğini hiçe sayan yerli hosting firmaları var. Öncesinde ve günümüzde yerel hosting firmalarına siber saldırı düzenleyen, web sitesi hackleyen yüzlerce, binlerce kişi var. Bunlardan çoğu eskisi de olsa para cezası alan, hapis alan ve mahkemesi süren birçok kişi var. Bu saldırılardan sonra aklını başını alan elini ayağını uzak tutan yine yüzlerce kişi var. 18 yaşından küçükler bir kereye mahsus bir yaptırım uygulanmasa düşüncesinde olan aslında uygulanan kişiler de var bu iş “bana birşey olmaz” demeye gelmez. Hayatınız bile kayabilir. Ailenizi de mi düşünmüyorsunuz peki? Bunun ilgili ülkemiz yasalarında veya TCK‘da ilgili maddeler var ve bu maddeleri aldırış etmeyen 18 yaş küçük ve büyük kişiler halen hack aleminde cirit atıyor. Aslında birşey başınıza gelince herkes akıllanmıyor mu? Bir kaza olur hemen önlem alınır misali. Bu da buna benzer.

Dış mızraklardan ülkemizi her saat, dakika, saniye saldırı geliyor. Onların ekmeğine yağ sürüyorum dediniz mi hiç? Dememişsiniz. Türk mirror sitelerine göz atın yarısı Türk sitelerine saldırıdır. Binbir emekle kurdukları web sitelerini 1-2 zevk için hackliyorsunuz. Adamın binbir emeği havaya uçtu. Yazık günah değilmi? Hak yemek değilde nedir bu? Bu yazımızı okuyan her okura gelen sorudur. Bir empati yapın. Biri der yedek almıştır onu kurabilir. Ee yedek almayan ne yapacak? Uzatmayalım fazla. Pek dikkate alan da olmayacaktır, bu uyarılarımızı.

Herkes der, hack yapmak boş iş, Boş insanların işidir aslında. Bir amacı gayesi olmayanların işidir. Adım listenin ilk başında çıksın diyenlerin işidir. Ego işidir. Ha senin işin gücün vardır çalışıyorsundur evine gelirsin hobi amaçlı yaparsın bu ayrıdır. Hack aleminde arkadaşlık edinirsin, dost edinirsin ama bir hack sitesi açarsın “dostum, arkadaşım” dediğin insan senin bir yanlışında sana iki yanlış etmiş olur. Güven sekteye uğrar. Dünden bugüne çoğu hack grubu ancak birilerinin sırtlarından hançer yiyerek hacklenmiştir. Ancak azı sunucu dan yada site açığından hacklenir.

Şuan sosyal medya‘nın gücü ortada. Eskiden hack grupları dopdolu iken şimdi bomboş. Her ne kadar eski hack sitelerinde durum geçerli de olsa oralarda bir yapılanma var. Kadro var. Bir devamlılık dünden bugünlere.

Siyasi odaklı saldırılar geliyor mu hiç bugünlerde? ABD ambargo uyguluyor. Hani bizim sözde hackerlar nerede? Ortada yok. Bir cevap vermezsen seni sürekli baskılarlar. Gündem odaklı siber saldırı yapan var mı şu günlerde? Yok. Eskiden vardı, eskiler bilir az çok. Şimdi hep eskiler diyorlar, eskiler yok kalanlar ortada. Yeniler ne yapsın? Shell bulmak için dört dönüm arazi koşuyorlar. Ay canım site hacklemek istiyor diyip gücü ancak ülkemizin sitelerine yetenler var. Yapıcılıktan uzak yıkıcı modda olanlar var. Yaşı 12-18 arası çocuklar, eğitime önem vermesi gerekirken buralarda at koşturuyor. Önemli olan gelecektir, geleceğinizdir. Çoğu düz lise, meslek lisesi, orta okullu olan çocuklar var hack aleminde. Hatta yaşı 12 den kücüklerde var. Tablo vahim aslında. Her evde artık bilgisayar var, tablet var, 10 yaşındaki çocukta telefon var. Teknoloji güzel ama bunu orantılı kullanmak gerekiyor. Aşırısı rahatsız edicidir.

Aslında Türk sitelerine neden saldırılıyor başlığını genel olarak altta yatan sebeplerini belirtmek istedik. Buna benzer birçok makale yine gelecektir.